Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΕΝΑΚ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ



Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας με την υποστήριξη του ΣΔΜΕ ανταποκρινόμενο στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των συναδέλφων μηχανικών για ενημέρωση σε θέματα ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ  (ΚΕΝΑΚ), ενεργειακών μελετών και νέων νόμων και προδιαγραφών που αφορούν στον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων, διοργανώνει νέο κύκλο πενθήμερων σεμιναρίων με θέμα : «Σύνταξη ενεργειακής μελέτης κτιρίου σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης».

Τα σεμινάρια είναι διάρκειας 25 ωρών έκαστο και θα πραγματοποιηθούν ένα στη Φλώρινα και ένα στην Πτολεμαΐδα. Στη Φλώρινα Παρασκευή 25, Σάββατο 26, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, Τρίτη 1 Μαρτίου  και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρες από τις 16.00-21.00. Στην Πτολεμαΐδα οι μέρες διεξαγωγής του σεμιναρίου ήταν Σάββατο 26, Κυριακή 27, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, Τετάρτη 2 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου και ώρες 10.00-15.00. Τονίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων θα χορηγηθεί σε όσους το έχουν παρακολουθήσει ανελλιπώς, σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Ο Δημήτρης Μαυροματίδης Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΜ δήλωσε για την διεξαγωγή αυτού του σεμιναρίου « σκοπός του σεμιναρίου είναι να δοθούν απαντήσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με ενεργειακές μελέτες. Εδώ θέλω να πω ότι δεν είναι αυτό το σεμινάριο που θα δώσει τη πιστοποίηση για τους ενεργειακούς επιθεωρητές το οποίο αναμένεται και το οποίο έχει μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση από το υπουργείο. Ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης θεωρείται πια μια επανάσταση στο χώρο της κατασκευής δεδομένου ότι προβλέπονται, αφού φύγαμε από τη θερμομόνωση και πάμε σε πιο εξελιγμένες καταστάσεις, και επιβάλλονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουν να κάνουν με τη τήρηση των προδιαγραφών οι οποίες έχουν βγει με τεχνικές οδηγίες από το ΤΕΕ. Το ΥΠΕΚΑ έχει βγάλει μια σχετική νομοθεσία και αναμένουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Είναι πάντως κάτι που τρέχει, αλήθεια με πολλά προβλήματα, αλλά εμείς σαν τεχνικό επιμελητήριο έχουμε ήδη παρέμβει. Στα παλιότερα κτίρια πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις και ενεργειακό πιστοποιητικό από ενεργειακό επιθεωρητή.».
Η Κλειώ Αξαρλή Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. δήλωσε με τη σειρά της « ο νέος ενεργειακός κανονισμός εισάγει ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης, πρώτα του σχεδίου των κτιρίων με πιο ενεργειακά κριτήρια και δεύτερο ένα νέο τρόπο σχεδιασμού, τον εκφράζει με αριθμητικά μεγέθη, ώστε τα κτίρια να βαθμονομούνται και να είναι ενεργειακά αποδεκτά. Αυτή η νομοθεσία ισχύει και για τα παλιά κτίρια όταν ανακαινίζονται, όχι για τα υφιστάμενα και αν πρόκειται να γίνει ριζική ανακαίνιση σε ποσοστό πάνω από το 25%.».
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ενότητες που αφορούσαν το Θεσμικό πλαίσιο και τη νομοθεσία, το Βιοκλιματικό σχεδιασμό και τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές αρχιτεκτονικής μελέτης, τον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας κτιρίου, τις προδιαγραφές ήλεκτρο-μηχνολογικών εγκαταστάσεων για τη σύνταξη ενεργειακής μελέτης και Υπολογισμούς, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές κτιριακού κελύφους νέων και υφιστάμενων κτιρίων και τέλος το Λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕνΑΚ και ένα παράδειγμα μελέτης ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.
Αυτό που πάντως οι ιδιοκτήτες κτιρίων πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι οι νέοι κανονισμοί μπορούν να τύχουν εφαρμογών πέραν από τα νεόδμητα κτίρια και σε παλιά μετά από ανακαίνιση ή αλλαγής χρήσης τους. Κάτι που κοστίζει οικονομικά αλλά που η απόσβεση έρχεται με τη χρήση.
Η κ. Αξαρλή δήλωσε για αυτό « ναι πιθανόν να κοστίσει πιο πολύ γιατί αυξάνεται το πάχος της μόνωσης, αφού ο κανονισμός έχει γίνει πιο αυστηρός για τη θερμομόνωση και επομένως αν κάπου βάζαμε 5 εκατοστά και τώρα βάζουμε 8 , υπάρχει μια αύξηση στο κόστος κατασκευής, ή αν βάλουμε καλύτερα κουφώματα. Από εκεί και μετά ο ενεργειακός τρόπος σχεδιασμού και κατασκευής δεν επιβαρύνει».
Τα σεμινάρια είναι διάρκειας 25 ωρών έκαστο και θα πραγματοποιηθούν ένα στη Φλώρινα και ένα στην Πτολεμαΐδα. Στη Φλώρινα θα πραγματοποιηθεί τις μέρες Παρασκευή 25, Σάββατο 26, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, Τρίτη 1 Μαρτίου  και Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρες 16.00-21.00. Στην Πτολεμαΐδα οι μέρες διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι Σάββατο 26, Κυριακή 27, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, Τετάρτη 2 Μαρτίου και Κυριακή 13 Μαρτίου και ώρες 10.00-15.00. Τονίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων θα χορηγηθεί σε όσους το έχουν παρακολουθήσει ανελλιπώς, σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Σεμινάριο Μηχανικών TEE στην ΠτολεμαΐδαΣεμινάριο Μηχανικών TEE στην ΠτολεμαΐδαΣεμινάριο Μηχανικών TEE στην Πτολεμαΐδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου